dimarts, 11 de novembre del 2014

Activitat 3


Mapa conceptual de síntesi


La darrera activitat ha estat la més complexa, però a la vegada més elaborada fins el moment. Després d'analitzar en diferents ocasions el material referent a la relació Ciència-Tecnologia-Societat-Escola, he pogut veure com poc a poc es produia un canvi conceptual important. El resultat de tot aprenentatge queda reflectit en un mapa conceptual, un exercici també complex, però interessant. 

En un primer moment, i partint dels nostres coneixements previs vam realitar un altre mapa conceptual senzill, amb la intenció d'anar ampliant-lo i perfeccionant-lo durant el transcurs de l'assignatura. En analitzar les dues versions val a dir que hi ha més diferències, i això és un element important, que es tradueix en millora i aprenentatge. 

A continuació es pot visualitzar el mapa conceptual final, un mapa amb elements més nombrosos, més relacions, i més consistent. La primera versió, per contra, és molt més senzilla, i amb un format més esquemàtic. 


 Algunes conclusions


Arribats en aquest punt i després de reflexionar sobre aquest intens inici de l’assignatura “Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació” sento que efectivament hi ha hagut un canvi conceptual, que m’ha portat a un nou saber fer. He aprofundit en la relació Ciència, Tecnologia, i Societat, tot vinculat a l’ Escola, i també a l’àmbit de la Psicologia. He pogut entendre els canvis entre l’escola d’avui, i l’escola que vaig deixar jo fa pocs anys, i tot i ser fidel al llibre de text (és el que he viscut, i és amb el que més m’identifico) penso que les noves tecnologies són un estímul per poder afavorir i millorar l’aprenentatge. Certament no podem anar en una altra direcció, perquè la societat avança a la velocitat de la llum, i caminar paral·lelament als canvis es fa essencial per poder-hi subsistir. Realment penso que la tecnologia ens ha facilitat la vida, però: sabem establir clarament uns límits? En els últims mesos he analitzat cada menut del meu voltant, i me portat les mans al cap al veure nens de 2 anys que dominen “tablets” i telèfons mòbils amb gran domini. Això m’ha fet veure que la tecnologia també ens lliga, i ens fa dependents, i no dic que això sigui dolent, però em fa plantejar on comença i acaba el benefici.

Seguint en la línia de la reflexió, redactant aquest informe he recordat el meu pas per la Llicenciatura de Psicologia. Deixant a una banda el munt de conceptes que vaig aprendre (que no van ser pocs) vaig conèixer-me més a mi. I aquesta va ser l’assignatura més pràctica i rica que mai he pogut realitzar. Vaig aprendre els conceptes, però el més important de tot: els vaig adquirir i els vaig aplicar. 

Des de l’inici d’aquell creixement personal la meva manera de veure el món ha anat canviant i alguns conceptes els he anat modificant. Reconec que els inicis no són fàcils, i treballar-se un mateix és com estar davant d’un gran bloc de llibres, apunts, i fils de debat i no saber per on començar. Poc a poc, amb l’ajuda de bons materials i un bon guia vas teixint el teu propi teixit, i enmig del creixement sents internament que alguna cosa està canviant i te n’adones que estàs aprenent. Arribar a aquest punt de consciència és sovint complicat, i per aquest motiu segueixo pensant que ens hem de conèixer més a nosaltres mateixos (així també ho deia el bàndol vermell del debat).

Per mi, un canvi de concepte, va més enllà d’un procés cognitiu. I encara que tinguem per excusa la confecció d’un nou mapa conceptual per ser conscients de tot el hem aprés, el que importa és el que s’ha “bellugat” en la nostra ment durant el procés. Un cop més he aprés conceptes, i novament els he aplicat. Paral·lelament a l’experiència en Psicologia, aquest cop també he aprés que tot es relatiu, que cada persona veu un mateix concepte des d’una cara diferent del prisma, i aquesta divergència en el pensament ens fa més reflexius i crítics.

A grans trets puc assegurar que he experimentat un canvi conceptual, perquè certament la meva manera de pensar i veure certs conceptes ha canviat: s’ha ampliat i s’ha enriquit. No solament s’han sumat coneixements, sinó que me endinsat més que mai en el temari des de la part més pràctica. He confeccionat un nou mapa conceptual, i aquest informe ha estat creat amb elements tecnològics que mai havia utilitzat. Dit això, el canvis conceptuals ens obren la ment, i afavoreixen el creixement personal.

Autoavaluació

Considero que he fet una bona elaboració del darrer treball, tot i que sóc conscient dels aspectes a millorar. Al principi de l'assignatura no sabia elaborar un mapa conceptual, i haver-ho aconseguit ja és tot un aprenentatge personal. Els conceptes estan connectats amb altres a través de connectors coherents, tot i que hi ha alguns nodes que no tenen sortida. 

En trets generals puc dir que ha estat una bona experiència, perquè he pogut treballar sobre eïnes noves per mi, des de l'índex amb hipervincles a la utilització de nous programes informàtics. 










dimarts, 21 d’octubre del 2014

Activitat 2

SÍNTESI DEBAT (octubre Activitat 2)


a) [...] la societat ha de defugir de plantejament científics i tecnològics que impedeixen a les persones desenvolupar-se globalment. Cal preparar-se pel patiment i acceptar el dolor físic i emocional. Frase exposada per la companya Meritxell Ferreiro (bàndol vermell), en el fil tecnopart. 

Posicionar-me en un bàndol concret ha estat el més complicat de tot, i realment me adonat que tot és relatiu, que a vegades la societat determina la tecnologia, però a vegades és a la inversa. Tot depèn de la teva perspectiva. 


Pel que fa a la frase que exposo, he de dir que m’ha cridat l’atenció per diverses raons. En llegir “Cal preparar-se pel patiment i acceptar el dolor físic i emocional” vaig pensar que no anàvem pel bon camí, i realment vaig creure que era “absurd” patir dolor si hi havia un fàrmac que tallés aquest “patiment”. 

Després de reflexionar-ho em vaig dir: doncs potser té raó la meva companya i ens hem de conèixer i escoltar més. Traslladant aquesta idea a l’àmbit psicopedagògic, penso que potser la millor manera de potenciar l’aprenentatge de les joves generacions no és ensenyar a través de la tecnologia, perquè aquesta no motiva si un no es sent motivat, i ja tornem un altre cop a l’essència de la frase en negreta: conèixer-se i escoltar-se. Segueixo pensant que la tecnologia ens facilita la vida, però potser hem de tenir en compte altres coses abans. Potser cal analitzar i conèixer amb més profunditat el que ens passa per dins, per poder abordar les nostres dificultats amb elements de fora.


b) Pel que fa les meves aportacions he seguit la guia i he participat en dues carpetes, les que més m’han cridat l’atenció: Fil sobre transmissió de coneixement i Fil tecnopart. Crec que he sigut clara amb les meves exposicions, i en tot moment he sigut assertiva i he intentat entendre la postura dels meus companys/es tot respectant les seves argumentacions, per molt oposades que hagin sigut a les meves. He tingut en compte els materials de l’activitat i la curiositat m’ha fet buscar informació d’altres fonts. Tot i haver estat una tasca complicada, crec que me ajustat al que es requereia en aquesta activitat.


c) Quant als companys jo destacaria la companya Amparo Blas, perquè crec que és molt clara amb els seus arguments i això facilita el debat, s’expressa amb claredat i és concisa; i el company Jordi Pérez, perquè sintetitza bé la informació, i enllaça adequadament diferents informacions, tot extraient els punts en comú. Les seves premisses s’ajusten a les conclusions, i al igual que l’Amparo faciliten el diàleg i la discussió. 




divendres, 26 de setembre del 2014

Avaluació Inicial


  1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.
Sembla ser que per poder obtenir un progrés econòmic i social és necessari comptar amb un progrés tecnològic i científic. Això fa pensar que realment existeix una relació entre els dos progressos, però això no implica ni assegura que el progrés en el coneixement tecnològic sigui una garantia absoluta del progrés econòmic i social.

  1. ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses? 
Aquesta és una qüestió molt relativa, ja que aquesta neutralitat ideològica serà garantida en funció del l’ús que se li doni, i no sempre aquest ús va dirigit a la neutralitat, sempre hi ha un propòsit que encamina la tecnologia en un o altra direcció.

  1. Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.
Actualment la societat exigeix tenir present les Tecnologies de la informació i la Comunicació, ja que cada cop més tot funciona a través de la xarxa, i l’ús de les tecnologies es fa imprescindible per poder desenvolupar-se en un món canviant i que fa ús constant de  la tecnologia.
*Uns mesos més tard puc dir amb seguretat que si, que tenir present les TIC abans, durant i després de qualsevol activitat és un requisit indispensable. Penso que aquest "tenir present" es fa sempre present, perquè sempre en fem ús de la Tecnologia, però ara sóc més conscient que mai.

  1. ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?
Les noves tecnologies són presents en tots els àmbits del nostre dia a dia, i això fa que estigui canviant la nostra manera de fer i treballar a una velocitat que inclús ens costa creure. 

  1. Defineix en una frase la Tecnologia Educativa. Digues quin és el seu objecte d’estudi.
Probablement la Tecnologia Educativa tingui per objectiu afavorir la bona pràctica de la tecnologia per poder garantir un bon desenvolupament tot tenint en compte els diferents àmbits on pot ser aplicada.

  1. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement
-Transmissió de coneixement: Una professora explica als seus alumnes la reproducció de les plantes amb l’ajuda del llibre de text de l’assignatura de naturalesa. Els/les alumnes estan atents/es al que diu la professora i “es creuen” tota la informació que reben. Posteriorment la memoritzaran i la guardaran en la seva ment durant un període de temps concret.
-Construcció del coneixement: Una professora explica els seus alumnes la reproducció de les plantes, però s’interessa prèviament pels coneixements que tenen els seus alumnes sobre la matèria. La professora el que vol és conèixer el que ells saben, perquè a partir d’aquest coneixement la professora dirigirà la informació en una direcció o en una altra. *Estic a favor de la construcció del coneixement, ja que implica la participació de dos agents: qui ensenya, i qui és ensenyat. Crec que el concepte de "construir" fa més ric el procés de saber i conèixer; quan construim coneixement elaborem, fem, creem i obtenim un coneixement molt més ric. Penso que va més enllà de la transmissió. 


  1. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea". 
Quan expliquen i donem sentit a una idea tenim en compte el context, ja que aquest pot condicionar la manera com ho fem. Dues persones podran explicar dos mateixos fets, però el seu context farà que la informació arribi als destinataris d’una forma o d’una altra, tot i que el sentit sigui el mateix.

  1. ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i  posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...?
Fins el moment no he donat prioritat a aquest opció, i no perquè no ho considerés important, sinó perquè desconeixia moltes de les seves utilitats. Actualment he afegit la meva signatura automàtica, i he canviat la distribució de la pàgina principal per poder organitzar-me millor.
*Conèixer més sobre les noves Tecnologies m'ha fet investigar, buscar, fer i aplicar; no solament en aquesta assignatura, sinó també en la resta.

  1. Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal·lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts? 
Compto amb alguns dels coneixement previs del Pla Docent, però sense dominar-los com m’agradaria. La part positiva de no dominar-ho és que des del primer moment tinc la sensació d’estar aprenent coses noves. 
*Puc instal·lar programari (cmap), penjar documents a la web, compartir-los, etc.

  1. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: 8 9

CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 8 10 (aprenc més dels companys en general)

TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 10 10

DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 6 5 (no és neutral, si qui fa ús d'ella no ho és)

CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 8 7 (quan hi ha espais de fòrum i debats organitzats si. Malauradament això no sempre és així)

DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 5 7

TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: 8

DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 8 10 (si seguíssin fils de conversa i estiguéssin més organitzats com en l'assignatura NTIC, serien més rics)

TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 7 (són útils per construir, més que per transmetre)

DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 9 7 (crec que el canvi tecnològic no és determinant aquí, és tot un procés cíclic; el canvi social també determina el canvi tecnològic, i a l'inversa)

Mapa de conceptes





















Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?

Tot el que he reflectit en aquest apartat és fruit del que penso, i seria il·lògic no defensar la meva manera de pensar. Tot i així, no puc fer dels meus pensaments un saber propi, perquè llavors si que aniria mal encaminada, i segurament estaria equivocada.

Estic convençuda que els meus esquemes poden canviar en un futur proper, perquè per sort, vivim en un món canviant i on rebem informació constantment i això modifica els nostres pensaments i les nostres creences. 

*Comentaris en verd: comentaris fets al final de l'assignatura. 


Em fa l’efecte que aprendré molt amb assignatura, ja que des del primer moment he hagut de fer front a un format diferent i a una manera de treballar que no és habitual per mi. Sóc del parer que sortir de la zona de confort et fa créixer, i molt.

Alba Mateu Rios