dimarts, 13 de gener del 2015

Cas 2 kite: El meu aprenentatge

CAS 2: El meu aprenentatge i jo
Síntesi destacant l’aprenentatge que es pretén

Amb l’assignatura Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació en l’educació es pretén endinsar els alumnes de la UOC al món de la Tecnologia, tot tenint en compte  la pràctica Psicopedagògica.

L’aprenentatge que es pretén gira entorn l’aprenentatge significatiu, i per aconseguir-ho contem amb diferents eines: creació d’un bloc personal (blogger), compartició d’opinions a través de debats (fòrum UOC), representació gràfica de problemes (cmap); creació d’índex automàtic amb hipervincles (word), entre d’altres. Totes les activitats finalitzen en l’autoavaluació i reflexió a fi de millorar  i ser conscients del nostre aprenentatge i el nostre canvi conceptual.

Índex
Contingut
Observacions
CONTEXT GENERAL
Experiència en ensenyament
Estudio a la UOC des de 2012
No tinc experiència com a docent
Nivell d’experiència amb les TIC
Tinc ordinador des dels 14 anys, i mòbil des dels 16. Deu anys aproximadament en contacte amb les TIC. Nivell d’usuari
No he rebut cap formació al respecte, de manera que la meva experiència i les meves necessitats són les que han anat definint el meu nivell d’experiència.
Tipus d’escola
Universitat en línia

Localització del centre
Educació a distància. Classes no presencials

Connexió
Internet

Localització dels recursos tecnològics
Ordinador personal. Casa

CONTEXT DE LA HISTÒRIA O CAS
Nivell de l’alumne
Estudiant de Psicopedagogia (Llicenciatura de segon cicle)
Prèviament Llicenciatura de Psicologia
Àrea/Unitat
Assignatura Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació en Educació

FITES EN LA HISTÒRIA
Activitats planificades a la sessió o unitat
Activitat 1: Relació entre Ciència, Tecnologia i Societat amb preguntes inicials i representació gràfica a través d’un mapa conceptual.

Activitat 2: Participació en el debat amb argumentacions basades en el model Toulmin, i seguint fils de conversa i rols concrets. Avaluació de les nostres intervencions, i les d’un company.

Activitat 3: Síntesi sobre els nostres aprenentatge (en relació a l’activitat 2). Reformulació del mapa conceptual inicial (cmap) i autoavaluació a través de rúbrica.

Activitat 4: Disseny, desenvolupament, implementació i avaluació d’una activitat basada en una situació problema real. Creació d’una Fitxa de disseny, un mapa conceptual del problema i compartició de mostres documentals i seguiment del procés desenvolupat. Compartició del projecte en forma de cas KITE, i a través del bloc.
-Optimitzar recursos de l’aula virtual (signatura, organització de la bústia, etc.)

-Creació d’un bloc personal, on compartir les activitats realitzades amb la resta de companys (afegir la direcció del bloc a la signatura)


-Instal·lar programari a l’ordinador a fi d’elaborar mapes de conceptes i optimitzar el recurs (Cmap).

Totes les activitats han estat avaluades per nosaltres mateixos, però també pels companys. Això ha possibilitat la reflexió i millora.
Nivell d’aprenentatge esperat
Les meves expectatives anaven en la direcció de conèixer més i millor les Tecnologies; i incorporar-les en el disseny de les meves activitats. Créixer a nivell professional, però també personal.

Tipus d’activitat
Afavorir la construcció del coneixement i el canvi conceptual; ser protagonistes i ser conscients del nostre aprenentatge.

ACTIVITATS DE LA HISTÒRIA O CAS
Tecnologies utilitzades
-Ordinador personal amb accés a Internet
-Càmera de fotografia
-Intranet UOC
-Aplicacions i programes: Word, Cmap,     Blogger, Youtube i Excel

Raó per la qual la fa servir
Ampliar el nostre coneixement, recercar informació, compartició d’opinions, treballs, impressions; representar gràficament problemes significatius i fomentar l’aprenentatge significatiu des d’una altra perspectiva

Naturalesa de les activitats (tasques cognitives a realitzar)
Fomentar la construcció del propi coneixement respecte a la TE i les TIC per tal de garantir l’aprenentatge significatiu. L’autocrítica i l’autoreflexió també hi juguen un paper important en aquesta construcció.

Dificultats trobades
La ignorància de vegades ens fa jugar males passades. En el meu cas, una de les dificultats ha estat la manca de formació prèvia, que ha fet que vagi una mica endarrerida i perduda en alguns moments.
He resolt aquests dificultats amb l’ajuda de companys/es. La dificultat s’ha convertit en repte. 
Ajuda/col·laboració emprada
Ajuda i col·laboració incondicional dels alumnes de l’aula; també del tutor, guia.

Rol de la professor
Guia, orientador, impulsor i gran animador. En tot moment ha estat un element tranquil·litzador, que ha resolt dubtes i inquietuds.

Rol de l’estudiant
Investigador i explorador, agent protagonista del propi aprenentatge, però també de l’aprenentatge dels companys/es.

RESULTATS
Observacions
En molts moments un creu que no assolirà els objectius, i sent que es desborda de feina. Aquesta assignatura requereix temps, però té la seva recompensa.
La  inseguretat és una barrera que ens posem nosaltres mateixos. Pots arribar allí on vulguis arribar.
Avaluació de l’aprenentatge
Totes les activitats finalitzen en una avaluació per part del professorat, però també per nosaltres mateixos. El punt de vista dels companys/es també és un element clau, de manera que a partir de rúbriques lliurades pel professorat s’avalua la feina dels companys/es.


Lliçó apresa pel professor
Intueixo que el professor pensarà que cada grup/aula és un món a part; i l’aprenentatge que es desprèn de la feina és tan variat com el nombre de membres que formen el grup. Segurament la lliçó apresa en cada semestre és diferent, tot i que el contingut sigui el mateix. 
 Tot i que la situació sigui la mateixa, dues persones aparentment iguals, alumnes o professors/es no tindran la mateixa experiència per molt igual o semblant que sigui la situació


Història completa

Entrevistador: Bona tarda Alba, què suposa per tu l’assignatura Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació en Educació?

Alba: Bé, he de dir que aquesta ha estat l’assignatura més complicada fins al moment. No pas pel seu contingut, sinó per la metodologia i la dedicació que requereix. Aquesta assignatura ha estat tot un repte perquè he hagut de fer coses que desconeixia i això en un primer moment ens pot fer sentir insegurs. Dic això perquè jo no domino al 100% les noves tecnologies, i en alguns moments he dubtat i me atabalat. Aquesta assignatura requereix temps i esforç, però és més fàcil del que sembla. Els companys/es ho fan més fàcil, ells i el consultor són els agents claus i això s’agraeix.

Entrevistador: Les teves expectatives s’han cobert? Què has aprés?

Alba: He de dir que en un principi no sabia ni per on començar i en quan vaig llegir que havia de fer un bloc personal i un munt d’activitats vaig pensar “Què he fet? On me ficat?”. Tot i ser conscient de la feina que s’havia de fer, vaig detectar la meva por a la novetat, i vaig pensar “no passa res, és una assignatura més, i podràs”. En moments així un intenta busca consol i autotranquilitzar-se. Que què he aprés? He aprés ha crear un bloc personal, a adjuntar un índex automàtic en un treball, a compartir arxius en la xarxa, a fer mapes conceptuals com deu mana, i no amb Autoformas. He aprés moltes coses, i lo millor de tot és que he sigut conscient de tots aquests canvis.

Entrevistador: Quin tipus d’activitats heu fet durant l’assignatura? Tinc curiositat!

Alba: He de dir que les activitats tenen un fil connector que porten totes al canvi conceptual, a l’aprenentatge en molts sentits. M’explico: la primera activitat va ser una mica per conèixer en quina direcció aniria l’assignatura (coneixement previs, preguntes breus, etc.); a partir de la segona activitat, la cosa s’ha anat complicat, i el grau de dificultat ha anat augmentant. Hem interactuat molt amb els companys/es i això ha fet molt ric el nostre aprenentatge. Hem hagut de relacionar activitats entre elles a fi d’extreure conclusions, i hem hagut d’utilitzar eines i programes que mai hagués imaginat. El que és més interessant és la creació del bloc personal, un espai per tu i les teves activitats, que es fa visible a la resta de companys, amb els que pots interactuar, compartir i aprendre.

Entrevistador: Que interessant, no? Però això és un afegit, és més feina, oi?

Alba: Si molt interessant! Jo penso que si, que és un afegit, són hores de feina i esforç, però val la pena. No aprens solament conceptes i maneres de fer, aprens més que en altres assignatures. Pensa que en finalitzar les activitats fas una autoavaluació de la teva feina, i la de companys/es, i això et fa ser conscient del que aprens i com ho aprens. És com caminar cap al cim d’una muntanya pas a pas, sent conscient del camí que recorres i la direcció en la que vas. Això és genial.

Entrevistador: Què és el que més t’ha agradat d’aquesta assignatura i de les activitats?

Alba: El que més m’ha agradat ha estat la interacció amb els companys/es, són l'element imprescindible en una universitat així, a distància. Segons el meu punt de vista, poder compartir amb ells/es les teves opinions, dubtes i experiències des del respecte és tota una sort. Penso que d’aquesta manera d’aprenentatge és més ric, i dona la sensació que no camines sol. He de dir que el que més m’agrada és el final de les activitats, quan prens consciència de la teva feina, i mires què has fet bé i què pots millorar.

Entrevistador: En quin grau són útils tots aquests aprenentatges de cara a la pràctica de Psicopedagogia?

Alba: Bé, penso que per poder oferir als altres, un ha de començar per un mateix. Si nosaltres, com a futurs psicopedagogs/es hem d’assessorar una persona a fi que millori el seu aprenentatge, per exemple, hem de ser conscients primer de com això és dóna en nosaltres. Hem de rebre, per poder donar. Penso que aquesta assignatura és una pràctica encertada cap a un mateix, i això no s’aprèn amb altres assignatures, ni consultant milers de llibres de text.

Entrevistador: Recomanaries aquesta assignatura futurs companys/es?

Alba: I tant que si, deixant de banda que és una assignatura obligatòria, recomano a tots/es els companys/es que la cursin, però els diria que la fessin sense pressió, gaudint-la i dedicant-li temps. Les coses quan ens les prenem com una obligació les acabem fent sense ganes, ràpid i corrent. Aquesta assignatura la pots elaborar més o menys, però si t’agrada tenir la matèria al dia has de ser constant i persistent. He de dir que val la pena cursar-la. El format és diferent a la resta, i és curiós però enganxa i atrapa.

Entrevistador: Molt interessant, moltes gràcies Alba.

Alba: Ha estat un plaer, moltes gràcies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada